• Description

Inmiddels is het kleine hypeje wel weer achter de rug: blue Monday. De maandag van de voorlaatste volle week van januari schijnen we ons collectief sip te moeten voelen. De goede voornemens zijn mislukt, het weer zit niet mee, vakantie laat voorlopig nog op zich wachten, we moeten weer aan het werk, en daar bovenop zitten we nog steeds met een gedeeltelijke lockdown. Bedrijven schijnen te denken dat het kopen van hun producten deze dip onmiddellijk zal oplossen, als ik hun e-mails mag geloven. Maar er zijn betere manieren om somberheid te bestrijden.

Zo heb ik gisteren, samen met mijn geweldige collega’s, pitches van studenten beoordeeld. Ik ben nl. niet alleen quilt ondernemer, maar ik ben ook als coach betrokken bij de minor Ondernemerschap van de Hogeschool Utrecht. Studenten uit allerlei opleidingen werken daarin aan hun eigen onderneming. Vaak is het nog in het stadium van een idee dat ze in de minor onderzoeken op haalbaarheid, soms hebben ze hun eerste klanten al binnen, en soms hebben ze al een bedrijf dat ze verder willen laten groeien. Het valt me op dat in veel van hun bedrijfsideeën duurzaamheid een belangrijke rol speelt – van het verduurzamen van de hele modeketen, of het produceren van duurzame streetwear voor studenten, tot het duurzaam bezorgen van boodschappen. Voor deze generatie is het niet de vraag of duurzaamheid een rol moet spelen in hun bedrijf, maar hoe. In twee minuten moeten zij in hun pitch duidelijk maken welk probleem ze voor hun klanten gaan oplossen en waarom dat een haalbaar bedrijf zou opleveren. En dat was een heel goede boosterprik tegen somberheid: wat een mooie ideeën, dromen en enthousiasme heb ik langs horen komen. Dan kan ik er wel weer even tegen!

Maar is patchwork en quilten nu ook een goede remedie tegen Blue Monday? Denken quilters dan eerder aan blauwe lapjes, of aan de naam van een nieuw quiltpatroon, dan aan een mistige maandag? Volgens mij wel. Ik weet niet zeker hoe het komt dat het aan elkaar naaien van lapjes zo’n opbeurende bezigheid is, maar het is wel zo. Je hoeft maar even rond te struinen op Internet of sociale media en je komt verhalen tegen van quilters over hoe ontspannend het is om mooie lapjes uit te zoeken, en daar dan de meest prachtige projecten mee te maken. Hoeveel plezier ze beleven aan het maken van quilts en andere projecten voor zichzelf en voor anderen. Hoe patchwork en quilten hen ook helpt om moeilijke tijden door te komen.

Maar waarom is het dan zo’n verslavende activiteit? Het is denk ik de lol van iets doen alleen omdat je er plezier aan beleeft. Of dat je, terwijl je bezig bent, het ontwerp onder je handen ziet groeien. Het meditatieve effect van een zich steeds herhalende handeling. En even niet piekeren, omdat je al je aandacht nodig hebt om je volgende steekje te zetten. Even vertragen. En een prima manier om die suffe voetbalwedstrijd op tv uit te zitten. En om zonder schuldgevoel een Netflix serie te bingen, je bent tenslotte ijverig bezig!

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel idyllisch, maar hoe zit het dan met die momenten dat je je project in een hoek gooit, omdat je het er helemaal mee gehad hebt? De momenten waarop je ontevreden bent over je keuze van je stoffen, omdat het effect totaal niet is wat je ervan had verwacht. Of omdat het patroon dat er zo leuk uitzag, toch wel een stuk moeilijker is om te maken dan je dacht. De stukjes stof passen niet, de blokken worden allemaal een verschillende maat, en je hebt geen idee hoe je verder moet. Weet je wat, ik begin aan een ander project, veel leuker!  En er is weer een UFO geboren. Oftewel, een Unfinished Object. Iedere quilter heeft wel een stapeltje liggen.

Ook mijn studenten, die met die mooie resultaten kwamen, zijn niet fluitend bij dit eindresultaat gekomen. Ze hadden zo’n mooi idee voor een product of een dienst, bleek er niemand op te zitten te wachten. Of dat prachtige idee bleek al lang te bestaan. Wat nu! We leren ze dat dit soort tegenslagen erbij horen. Een eerste idee bereikt nooit ongewijzigd de klant die ze in gedachten hebben. Bereid zijn om je eerste idee los te laten, er met een frisse blik naar te kijken, goed met je klanten in gesprek gaan over hun leven: wat hebben ze nodig? Dat moet je allemaal doen om een goede onderneming te ontwikkelen. En daarbij helpen de 5 mindsets van de ontwerper die de studenten in de minor Ondernemerschap zich eigen maken, nl. wees nieuwsgierig, probeer dingen uit, zet een andere bril op in het kijken naar een probleem, accepteer dat het proces rommelig is en vraag om hulp.

Als je creatieve hobby meer op saai en frustrerend huiswerk begint te lijken, kun je die mindsets gebruiken om de lol weer terug te vinden. Dat je ooit aan die quilt begonnen bent, wil niet zeggen dat je hem ook zo moet afmaken. Een van de leukste filmpjes die ik ooit van een quilter heb gezien is dat ze, nadat ze aan het publiek had laten zien hoe mooi haar quilt was geworden, een rolmes pakte en hem, onder ontzette kreten van de toeschouwers, in stukken sneed. Het kunstwerk dat ze er daarna van maakte was stukken spannender dan de oorspronkelijke quilt. Sla eens een ander pad in, dat houdt je ontdekkingstocht spannend.

En natuurlijk helpt het als je de technieken om te maken wat je wilt, goed beheerst. Pas dan kun je van de begaande paden afstappen. Of je blijft er lekker op, net wat het fijnste voelt. Je doet het tenslotte voor je plezier!

Daar kan ik je bij helpen. Door je de beste manier te leren om eenvoudig en snel perfecte stukjes stof te snijden en die perfect aan elkaar te naaien tot een prachtig patroon. Alle patronen die je maar wilt. En altijd de resultaten van je dromen te bereiken.

Over een paar weken komt de lancering van de eerste online cursussen eraan. Meld je aan voor mijn emailberichten. Dan hoor je als eerste wanneer je aan de trainingen mee kunt gaan doen.