• Description

Een hobby neemt ruimte in beslag. In je hoofd, omdat je droomt over nieuwe projecten. In  je agenda, omdat je liever achter je naaimachine zit, of een leuke patchwork en quilt training volgt, dan saaie klussen doet. En in je huis. Net zoals de kleding in je kast de magische neiging heeft om te krimpen zonder dat je het gedragen hebt, wordt het volume aan stoffen, tussenvullingen, snijmatten, linialen, garens en ander handig spul steeds groter. En toch echt niet omdat je steeds nieuw materiaal koopt, toch? Dus zijn we allemaal continue als een soort Marie Kondo bezig om onze spullen zo handig mogelijk op te bergen.

Als je inspiratie gaat zoeken voor opbergtips voor je quilt hobby op Facebook, Pinterest of Instagram, valt je iets op wat je eigenlijk al wist. Amerikaanse huizen zijn groot. Echt heel groot. Tenminste, meestal. En gemiddeld in ieder geval een stuk groter dan hier in het dichtbevolkte Nederland. En dus zijn ook de ruimtes die Amerikaanse quilters voor hun hobby hebben soms gigantisch. Als je het je quilt studio kunt noemen, nou dan weet je het wel. Nu weet ik ook wel dat alleen degenen die een geweldig ingerichte ruimte hebben hun foto’s op Internet zetten, maar wat een prachtige en af en toe jaloersmakende voorbeelden. Ook als je minder ruimte hebt kun je er zeker nog wat ideeën opdoen.

Jaren geleden, in 2010, bezocht Marti Michell mijn bedrijf, Minewood Quilting. Ik verkoop alleen online, en ik heb geen fysieke winkel. Maar ik heb natuurlijk wel een ruimte waar de voorraad van de webwinkel staat. Thuis verwijzen wij er altijd grappend naar als het magazijn, het kantoor, de verzendruimte, de cursusruimte, het atelier enzovoorts. En omdat de ruimte beperkt is, is iedere hoekje gebruikt. Marti vond het geweldig, zo efficiënt ingericht! Dat had ze nog nooit gezien. Bovenop de stellingen met stoffen staan voorraaddozen voor allerlei klein grut. Anders heb je daar een onhandig ongebruikt stukje lucht. Ze was onder de indruk. En we hebben een heel aantal quilters in die kleine ruimte gepropt (mocht toen nog) om haar show-and-tell te bewonderen. Superleuke bijeenkomst.

Ze kon zelfs mijn design wall gebruiken. Ook dat is iets dat je veel ziet in de foto’s van de Amerikaanse quiltdroompaleizen. Een muur met een groot vlak bekleed met b.v. flanellen stof, waar je stukjes stof of je patchwork blokken aan blijven plakken. Heel handig, want het is ontzettend fijn om je quilt in wording van een afstandje te bekijken. Op een verticaal vlak kun je veel beter zien of het met je project de goede kant op gaat. Je hebt b.v. een heleboel blokken gemaakt en je wilt bepalen in welke volgorde je ze aan elkaar wilt naaien. Dan is het fijn als je ermee kunt spelen en schuiven tot je een layout hebt waar je tevreden over bent. Dan kun je goed zien of b.v. kleuren of donker en licht mooi verdeeld zijn. Op tafel leggen, of op de grond werkt toch minder lekker, minder ruimte, of steeds op je knieën.

Maar waar vind je zo’n vrij stuk muur? Dat hebben we meestal niet. En in mijn multifunctionele ruimte al zeker niet. Wie niet veel ruimte heeft, moet slim zijn. Ik had al een keer een flanellen lap gekocht en bedacht dat ik hem wel met klittenband aan de stellingen kon maken. Een rand klittenband met zo’n nietpistool aan de voorkant van de bovenste plank vastgezet, de andere kant van het klittenband op de flannellen stof. En voilà! Geen design wall, maar een design gordijn. Ging prima.

klittenband geniet aan voorkant plank

klittenband aan lap flanel aan klittenband aan voorkant plank

stuk vulling gespeld op flanellen lap: de design wall!

losse square-in-a-square blokken

blokken op design wall - Evening Stars

Wat me een beetje tegenviel is de kleefkracht van het flanel. Stukjes stof die ik er tegenaan plakte, vielen er toch wel snel weer af. En om nu alles met een speldje vast te zetten vond ik wel een gedoe. De oplossing: flinke lap tussenvulling op het flanel spelden en alles blijft supergoed plakken. Ook alle draadjes trouwens, maar wie daarover zeurt in een kniesoor. En als het in de weg hangt: lostrekken en opvouwen. Kun je het later zo weer terughangen.

En online blijkt er ook van alles te vinden te zijn onder de zoekterm ‘portable design wall’, oftewel inklapbaar, opvouwbaar, verschuifbaar, enzovoorts. Quilters vinden altijd wel een oplossing. Dus zou je een design wall willen, maar heb je geen ruimte: kijk eens rond in je huis met andere ogen: waar kan ik iets aan vastmaken, met klittenband, of met klemmen of desnoods knijpers. Is er een schuifdeur waar je flanel op vast kunt maken, kun je losse panelen neerzetten die je achter een deur kunt opslaan. Gebruik je fantasie niet alleen voor je quiltprojecten maar ook voor je quiltatelier – ook als dat geen aparte ruimte in je huis is.

Wil je ook van die mooie projecten maken met Marti's handige malletjes? Volg dan mijn emailberichtenover de online trainingen, waarin ik je leer hoe je altijd perfecte resultaten krijgt met Marti’s malletjes en linialen.