• Description

Soms begin je aan een project met een plan. Je weet wat het moet worden, je kiest de kleuren en de stoffen, het patroon. Snijdt al je stukjes en naait ze aan elkaar. Heerlijk. Zoals Hannibal in the A-team al zei: “I love it when a plan comes together”.

Maar soms heb je geen zin in plannen. Wil je naaien en zien wat er onder je handen ontstaat. Kies je stoffen en kleuren en ga je gewoon aan de slag. En dan bedenk je later wel waar je het voor gaat gebruiken.

Voor dat soort momenten vind ik het zgn. string piecing een geweldige techniek. String is het woord voor een strookje, een restje. Maar een string is iets anders dan een strip. Dat is ook een strookje, maar met een bepaalde maat, en recht. Een string hoef niet recht te zijn, je kunt breed en smal mixen en met iedere lengte kun je wel uit de voeten. ‘Piecing' is het aan elkaar naaien van die strookjes.

Wat is er nu zo leuk aan ‘string piecing’? Je kunt met al je restjes werken. Het is niet moeilijk. En het resultaat is altijd geweldig.

Mijn favoriete methode is om de strookjes op een ondergrond van papier te naaien. Het papier geeft een stevige basis. Daarop kun je ook stoffen te verwerken die meer rekken dan de standaard quilt katoen. B.v. restjes oude kleding. Zo kun je ook heel makkelijk een duurzaam project maken.

Hoe werkt dat dan? Ik begin met een vierkant stukje papier. Ik naai de strings over de diagonaal van het vierkant, dat levert nl. een leuk blokje op waar je later mee kunt spelen om een spannend ontwerp te maken.

Het eerste strookje leg je in het midden van het papier, met de goede kant naar boven, over de diagonaal van het vierkante stukje papier. Ik zet het meestal met een speld vast. Anders zwabbert het alle kanten op. Dan leg je een tweede strookje met de goede kant naar beneden op strookje 1, randen op elkaar. En dan naai je het vast, door de stof en het papier heen. Zorg ervoor dat de strookjes een stukje uitsteken buiten het papier.

Ik naai altijd met een kwart inch naadtoeslag, maar het is bij deze methode niet heel belangrijk. Je naad mag best wat kleiner of wat groter zijn. En heel precies recht hoeft ook niet. Dan sla je het bovenste strookje om en strijk je de naad mooi plat. Dat kan met je nagel, met een strijkijzer, of met een hulpmiddeltje dat ‘roll and press’ heet, van Clover. Een rollertje waarmee je de naad plat rolt. Zo werk je van het midden naar de buitenrand van je papier. Een extra voordeel van diagonaal over het vierkant werken, is dat je langere strookjes kunt gebruiken (in het midden van het blok) en kortere (aan de uiteinden van het blok).

Als je klaar bent met naaien, snijd je het blokje op maat. Ik snijd rondom een kwart inch buiten het papier af. Dan kun je nl. de blokjes aan elkaar naaien terwijl het papier er nog aan zit. Je naait dan precies een kwart inch vanaf de rand van het blokje, naast het papier.

Voordat je de blokjes aan elkaar naait, komt misschien wel het leukste deel: de blokjes zo neerleggen, schuiven en draaien, tot je een ontwerp hebt gemaakt dat je leuk vindt. Dan alle blokjes aan elkaar naaien tot een grote lap, en dan bedenken wat je ervan gaat maken. Maar als alles aan elkaar zit, eerst het papier wegscheuren.

Bijna twee jaar geleden heb ik een project ontworpen dat je met deze string piecing kunt maken. Een kussenhoes van 50 x 50 cm. Ik heb video’s gemaakt waarin ik precies alle stappen laat zien. Wat ik hierboven beschreef is het maken van de bovenkant. Daarna wil je dat natuurlijk nog doorstikken (quilten) en netjes afwerken. Dat laat ik ook in video’s zien. Het zijn er in totaal vier. Mijn kadootje voor jou: dit gratis project met gratis online training. Je vindt de training hier.

Je hebt er niet veel bijzonders voor nodig. Papier dat je eerst op maat snijdt. Daar gebruik ik altijd een oud rolmes voor. Ik gebruik zelf paper piecing papier van Carol Doak. Dat scheurt lekker makkelijk weg. Maar je kunt ook gewoon printerpapier gebruiken. Verder een hele stapel strings – alle kleuren door elkaar, of juist meer in een kleur, met allemaal verschillende tinten.  En verder natuurlijk je naaimachine, en een snijmat en rolmes.

In mijn online winkel, www.minewood.nl, heb nog wat ik pakketten in blauwe tinten, voor als je snel aan de slag wilt, of misschien niet zoveel restje hebt. Daar zitten de papiertjes ook bij.  

En inmiddels heb ik al weer nieuwe ideeën voor deze techniek. Een flink grotere maat blokken b.v, met restanten van jeans. Of met die jelly rolls die ik nog heb liggen. Jelly rolls zijn pakketten van stroken van 2,5 inch uit één stoffenserie. Of misschien weer een ander idee om de wollen stoffen van de rokken van mijn schoonmoeder te verwerken, waarover ik in eerdere afleveringen al vertelde. Maar ja, zoveel ideeën, en zo weinig tijd. Het is sneller bedacht dan uitgevoerd. Nou ja, dromen mag toch?

Wil je de voortgang van de projecten met de Schotse rokken volgen? En wil je alles weten over mijn online trainingen die ik aan het voorbereiden ben? Meld je dan aan voor mijn emailberichten.