• Description

Toen ik in 1991 mijn eerste quiltcursus ging volgen, bij Joop Smits, boven een quiltwinkel in een oud pandje in de binnenstad van Utrecht, vroeg ik de eigenaresse van de quiltwinkel wat ik zou gaan maken. Een grote quilt natuurlijk, antwoordde ze. Dat was de heilige graal. In de allereerste delen van de cursus maakten we nog kleine dingen, zoals kussenhoezen, maar daarna was het echte werk aan de orde.

Het werd een sampler, een quilt met allemaal verschillende blokken. Ik vond het superleuk om al die blokken te maken. Maar de cursus was inmiddels al lang afgelopen en ik vond het behoorlijk ingewikkeld om te bedenken hoe ik de blokken aan elkaar ging krijgen met stroken ertussen.

En nog veel ingewikkelder: hoe ik die eenpersoonsdeken ooit zou gaan quilten. Inmiddels had ik al weer een paar andere workshops gevolgd, en de top van die eerste quilt bleef maar liggen. Uiteindelijk heb ik hem, 15 jaar later, alsnog helemaal afgemaakt.

Als je leert breien of haken, begin je meestal niet meteen aan een ingewikkelde trui met lange mouwen. Dassen en sjaals zijn mooi om mee te beginnen. Dus waarom die obsessie met grote dekens als je gaat quilten? Waarschijnlijk uit de tijd dat quilts vooral werden gemaakt om onder te slapen.

Maar daar hoeven we ons niet toe te beperken. In feite maak je van patchwork een lap stof van aan elkaar genaaide stukjes, en daar kun je van alles van maken. En dat hoeft niet alleen een platte lap te blijven, dat kan ook 3D worden.

Zo vind ik het b.v. heel leuk om tasjes te maken. Op de een of andere manier heb je er daar nooit genoeg van. Altijd wel weer een ander maatje nodig, of een ander model. En het kost  geen meters stof. Een patroon voor een tasje kun je heel goed aanpassen door de lap stof waar de tas van gemaakt wordt, te vervangen door een patchwork lap.

In aflevering 17 vertelde ik over string piecing, en gaf ik het patroon van een kussen. Je kunt hem maken door de gratis video’s op mijn website te bekijken of op mijn YouTube kanaal (zoek op Minewood Quilting). Abonneer je dan meteen ook even.

Becca Bag en sweetpea Pods

patronen van Joan Hawley van Lazy Girl Designs

Met dezelfde techniek kun je prachtige tasjes maken. Ik gebruikte twee patronen van Joan Hawley, een Amerikaanse ontwerpster. Haar bedrijf heet Lazy Girl Designs. En die naam geeft al aan dat haar patronen zo ontworpen zijn, dat ze door iedereen te maken zijn. Eenvoudig, slim doordacht, en uitgebreid uitgelegd met tekeningen en foto’s.

Haar patroon Becca Bags is voor twee tasjes met een rondlopende rits aan de bovenkant. Een bijzondere manier van verwerken, waarbij je de rits eerst uit elkaar haalt, aan de tas naait en dan weer in elkaar zet. Daardoor blijft het tasje openstaan als je hem openritst, heel handig. En je kunt er een contrasterende kleur runner op zetten, extra leuk. De buitenkant van de grootste van de twee tasje bestaat uit twee stoffen, en een tussenuit gestikte accentrand. Je kunt hier je stoffen met bijzondere prints laten shinen. Snel klaar, en ook heel leuk om cadeau te geven.

Becca bag en sweetpea pod met stringpieced buitenkant

Als je een patchwork lap van voldoende grootte maakt met de string piecing techniek die ik voor de kussenhoes gebruikte, kun je daar de Becca Bag ook van maken. Superleuk, ieder tasje wordt anders. En je kunt er al je restjes in gebruiken.

Hetzelfde heb ik gedaan met haar patroon Sweetpea Pods. Kleine tasjes van 3 x 6 inch. Met dezelfde ritstechniek als de Becca Bags. Met twee lapjes van 10 x 10 inch en een stukje tussenvulling maak je er twee. Ook hier worden ze heel leuk met een buitenkant van string piecing patchwork. Voor de binnenkant van beide tasjes kun je beter een lapje gebruiken. Anders wordt het geheel, door alle naden, te dik.

Je vindt Joan’s patronen op mijn website, in de afdeling Patronen – Tassenpatronen Lazy Girl Designs. Bovenaan staan de Becca Bags en de Sweetpea Pods patronen. En haar opstrijkbare fleece voor de tussenvoering.

En als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om weg te geven aan gevluchte Oekraïners. Er zullen er steeds meer ook naar Nederland komen.

Binnenkort ga ik weer verder met projecten met de Schotse rokken. En met de online trainingen die ik aan het voorbereiden ben. Je kunt je aanmelden voor mijn emailberichten als je op de hoogte wilt blijven.

En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.