• Description

Soms word ik verrast door bestellingen die binnen komen in mijn webwinkel (www.minewood.nl). Ineens kwamen er bijna iedere dag bestellingen binnen voor de Large Drunkard’s Path set malletjes van Marti Michell. Het Dronkemans Pad patroon. Is er een soort geheime afspraak waar ik niet van weet, om allemaal tegelijk Drunkard’s Path quilts te maken? Een gedeelde behoefte om van het rechte pad af te wijken? Een nieuwe therapie tegen alcoholmisbruik? Waarschijnlijk is er een heel normale en saaie verklaring, en start er ergens een cursus. Prima, de set malletjes was snel uitverkocht, maar ze komen gelukkig ook snel weer binnen.

Nu hoop ik maar dat de klanten die hun set malletjes in hun brievenbus vinden niet onaangenaam verrast worden. Huh? Waarom zitten er twee kwart cirkels in? Een Drunkard’s Path blok bestaat toch uit een kwart cirkel en een L-vormig stuk, dat samen een vierkant vormt?

Geen paniek, het klopt echt. Soms moet je, als je iets gaat maken, van de gebaande paden afwijken. En dat heeft Marti in dit geval gedaan met haar sets malletjes. Om het leven van de quilter gemakkelijker te maken. Dat leg ik je zo even uit. Maar eerst, wat is dat Drunkard’s Path eigenlijk?

Het klassieke Drunkard’s Path blok bestaat uit 16 vierkanten. En uit ieder vierkant is er een kwart cirkel gehaald en daar in een andere stof weer in genaaid. Als je die 16 vierkanten volgens het patroon aan elkaar naait, krijg je een kronkelende weg. Zoals een dronkeman (en ik denk overigens ook wel een dronkevrouw) loopt, slingerend, onzeker. Als je die 16 vierkanten anders naast elkaar legt, krijg je weer heel andere vormen. Je kunt er eindeloos mee spelen. Maar het basisvierkant blijft bestaan uit een vierkant waar een hapje uit gehaald is.

Zie je het voor je? Twee lapjes stof. Een kwart cirkel en een vierkant waar die kwart cirkel uitgehapt is. Dat ziet er dan een beetje uit als een L met een gebogen binnenkant. Fijn als je die vormen met een malletje en je rolmes kunt snijden. Dat scheelt veel tekenen en knippen. Snijden met een rolmes gaat sneller en preciezer. Met een malletje van een kwart cirkel snijd je lekker met je rolmes langs de buitenbocht. Het is wel handig om een kleiner rolmes te gebruiken, van 28 mm. In plaats van je standaard 45 mm mes. Kun je bocht beter nemen.

En nu het andere stuk. Daar loop je tegen een probleem aan. Die L-vorm heeft een cirkelvormige binnenbocht. En langs een binnenbocht loopt je rolmes niet zo lekker. Dan zit de bocht in de weg, en snijd je makkelijk met je mes in het malletje. Niet fijn voor het malletje en niet fijn voor je mes.

De oplossing van Marti: het malletje voor de L-vorm is ook een kwart cirkel. Want als je die kwart cirkel uit een vierkant snijdt, houd je de L-vorm over. Easy peasy! Een kind kan de was doen.

En waarom zitten er dan twee maten kwart cirkels in de set? Nou, de naadtoeslag zit in de malletjes meegerekend. En omdat je die rondlopende naad nog moet naaien, moeten de twee stukjes wel overlappen. In totaal overlappen ze een halve inch, nl. 2 maal de naadtoeslag van ¼ inch.

Gelukkig staat er op de malletjes welke van de twee bedoeld is voor de kwart cirkel, nl. de grootste. In Marti’s termen de ‘pie shape’ – de taartpunt. En de kleinste van de twee is bedoeld voor de L-vorm. En ook al staat het op de malletjes, je zult het geheid een keer fout doen, of een paar keer. Hier spreekt de ervaring, haha.

Er zijn trouwens twee sets van deze malletjes: de Large Drunkard’s Path voor vierkanten van 6, 6 ½ of 7 inch. Waarom nou die drie maten? Je kiest zelf met welke maat vierkant je begint waar je dat hapje uit gaat snijden. De maat van de taartpunt, de kwart cirkel, is gegeven. En de drie maten geven een vierkant met een gebruikelijke verhouding tussen de taartpunt en de L-vorm. Maar niemand die je tegenhoudt als je de taartpunt uit een veel groter vierkant snijdt. Leuk om mee te spelen.

Drunkard's Path sets

Er is ook een set die de Drunkard’s Path set heet, en die is kleiner. Daar zitten zelfs 4 malletjes voor kwart cirkel taartpunten in. Voor blokken van 3, 3½ en 4 inch. Je kunt de sets ook nog combineren, door nog een kleiner taartpuntje in een grote te naaien. Superveel mogelijkheden.

En dan, na het snijden, moet je natuurlijk die gebogen vorm netjes in elkaar naaien. Gaat prima op de naaimachine. Maar een aantal tips is wel handig. Die vind je in het boekje dat bij de sets malletjes hoort. Daar zie je ook allerlei mogelijke patronen die je met deze malletjes kunt maken.

En nu ben ik wel benieuwd. Ik ben online trainingen aan het plannen met malletjes van Marti. De inschrijving voor de eerste twee: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes gaat over een paar weken weer open. Daarin leer je de basis van het snijden en naaien van patronen met rechte naden.

Voor het vervolg op die trainingen heb ik een aantal ideeën. Bijvoorbeeld Log Cabin patronen met de Log Cabin linialen van Marti. Of ronde vormen, zoals Drunkard’s Path, maar ook bijvoorbeeld Winding Ways. Als jij zou moeten kiezen, wat zou dan je voorkeur hebben?

De aankondigingen van de heropening van de inschrijving van mijn eerst twee online trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten. Ga daarvoor naar mijn nieuwe website www.minewoodquilting.nl en meld je aan.

Happy quilting!

Agnes Mijnhout