Maand 1 van de 9 Patch Parade: spelen en puzzelen met T-shirts

  • Description

Blog van 3 maart 2020

Op 1 februari is de 9 Patch Parade Sew Along van Marti Michell van start gegaan, en de eerste maand is inmiddels voorbij. Het eerste patroon was Nine Patch Triple Sashings and  Cornerstones. Een patroon waarbij de nine patches niet in de blokken zitten, maar juist erbuiten, in de hoekblokjes die de sashings (die uit drie stroken bestaan) verbinden. Een leuk patroon om snel resultaat te krijgen met b.v. panels, blokken die je nog hebt liggen, stof met grote motieven, geborduurde blokken, of, zoals in mijn geval, T-shirt blokken.
T-shirt quilt
Ik was al lang van plan om een T-shirt quilt te maken. Ik had een stapeltje T-shirts die ik op reizen in Amerika en Canada had gekocht. Ik droeg ze niet meer, maar ik vond het ook jammer om ze weg te doen. Een quilt ervan maken is de perfecte oplossing om ze een nieuw leven te geven. Ik had de motieven al uit de T-shirts gesneden, en de T-shirts verstevigd met dunne vlieseline. Maar hoe ging ik de blokken aan elkaar zetten? Ik had de beste oplossing nog niet gevonden. Sashings (tussenstroken) leek me leuk, maar ik was er nog niet uit welke kleur ik zou gebruiken. De T-shirts zijn verschillend van kleur, en de sashings bepalen de overall kleur van de quilt nogal.

Het idee van sashings met twee kleuren, en nine patches op de hoeken sprak me meteen aan. Zo kon ik rood, wat me leuk leek bij de overwegend grijze T-shirts, combineren met grijs, zodat de kleuren van de blokken ook in de sashings en de nine patch blokken terug kon komen. Ik moest echter wel het patroon aanpassen, want de blokken waren niet alleen verschillend van kleur, maar ook verschillend van maat. Dus het patroon zoals op de afbeelding, waarin de blokken even groot zijn, dat werd het niet.

Gepuzzel op een design wall
Ik vind de makkelijkste manier om aan een ontwerp te werken om de blokken op een zgn. ‘design wall’ op te hangen. ‘Design wall’ is lastig te vertalen: ‘ontwerpmuur’ klinkt een beetje raar, en in mijn geval is het geen muur, maar een lap flanel, waar ik quiltvulling op speld. Daarop blijven lapjes heel goed plakken. Je kunt het ontwerp steeds van afstand bekijken, of een foto maken om het overall effect te zien. En je kunt makkelijk blokken verplaatsen en verschillende opties bekijken.

TIP voor een design wall als je weinig ruimte hebt
Ik heb in mijn kamer stellingkasten. Op de voorkant van de bovenste plank heb ik klittenband geniet (met zo’n zware nietmachine van de bouwmarkt) en de andere kant van het klittenband heb ik aan een lap flanel genaaid. Je kunt hem zo voor je kast hangen, en ook simpel weer weg halen. Een mooie oplossing als je niet een grote vrije muur hebt om zo’n ‘design wall’ op te maken. Flanel is overigens niet het beste materiaal, lapjes blijven er niet erg lang aan vast zitten. Een grote lap quiltvulling is perfect, stukjes stof en blokken blijven er perfect aan zitten. Dus die speld ik gewoon op de flanel.


En toen kon het gepuzzel beginnen
De eerste oplossing had ik al gauw gevonden. De sashings zijn 3 inch breed (genaaide maat), en ik had T-shirt blokken van 15 x 15 inch en van 12 x 12 inch. 12 + 3 = 15, dus het T-shirt linksboven, met de sashing ernaast, werd net zo groot als het grotere T-shirt eronder.

Twee blokjes van 6 x 6 inch werden, met twee nine patch blokjes van 3 x 3 inch ertussen, ook 15 inch breed. Maar ik had ook blokken van 10 x 10 inch, met een sashing van 3 inch wordt dat geen 12 inch, en ook geen 15. En er was ook nog een los blokje van 6 x 6 inch, dat groter moest worden. Het voordeel van nine patch blokjes en sashings van 3 inch, is ze bestaan uit 3 setjes van 1 inch. Dus met 1 inch, of 2 inch, kun je ook spelen, dat geeft wat meer flexibiliteit. 

Op twee plaatsen heb ik driehoeken (van 2 inch genaaide maat) erin gezet, omdat alleen vierkantjes een beetje saai werd. De driehoekjes heb ik gemaakt met de Multisize Half-Square Triangle liniaal van Marti Michell. Daarmee kun je half-square triangles (vierkanten die uit twee aan elkaar genaaide driehoekjes bestaan) maken in 11 verschillende maten, van 1 inch tot 6 inch. Je vindt deze liniaal hier in de winkel. En een klein blokje heb ik naar rechts verplaatst, omdat alle vierkantjes en driehoeken rond kleine blokjes anders aan een kant van de quilt kwamen te zitten, en er geen evenwicht was.

Uiteindelijk is dit de oplossing, en ik ben er blij mee! Nu alleen nog sandwichen en quilten, haha!Ik zou het leuk vinden als jullie foto’s van projecten van de Sew Along delen. Je kunt ze plaatsen op mijn Facebookpagina. Of deel ze op Instagram met de hashtag #minewoodquilting.  

Heb je vragen, laat het me weten! Je kunt hieronder reageren. 

Wil je nog meedoen aan de 9 Patch Parade Sew Along? Dat kan!
De Sew Along wordt georganiseerd door Marti Michell, samen met Gnome Angel, de internet naam van Angie Wilson, een Australische quiltster.
  • Meld je aan voor de nieuwsbrief van Gnome Angel (dan krijg je wekelijkse instructies en reminders) en voor haar Facebook groep om uit te wisselen met andere deelnemers over de hele wereld. Alle info vind je in haar blog.

  • Bestel de starterset, met daarin 2 Nine Patch linialen (de 3 inch en de 4 inch) en de 6 patronen van de Sew Along. De set kost € 35,75 en er komt € 4,50 verzendkosten bij. 

BONUS
Als bonus krijg je van mij iedere maand de Nederlandse vertaling van het patroon, en de eerste maand ook de vertaling van de algemene instructies voor de nieuwe Nine Patch linialen Ik houd je natuurlijk ook op de hoogte van de stappen in de Sew Along via een nieuwsbrief voor de deelnemers.En ik zal iedere laatste vrijdag van de maand, van 11 – 13 u., in het Minewood Quilting Café in Houten een demo geven van het patroon. Daar ben je van harte welkom om je gemaakte project te laten zien of, als je hem nog niet (helemaal) af hebt, of nog niet begonnen bent, vragen te stellen. En we kijken vooruit naar het patroon van de volgende maand. De eerstvolgende keer is vrijdag 27 maart 2020.

Happy Quilting!

Agnes Mijnhout