Hart voor Oekraïne - gratis patroon

  • Description

Je vindt het patroon hier

Het is vandaag 3 maart 2022. De dag na mijn vorige podcast viel Rusland Oekraïne binnen. Die inval schokt ons allemaal. We zien nu al een week lang aanvallen, bombardementen, mensen in schuilkelders, mensen die vluchten, gewonden en doden. En de enorme moed die het Oekraïense volk laat zien om deze aanval te weerstaan.

En we hebben behoefte om te helpen. Maar wat kunnen we eigenlijk doen? Professionele hulporganisaties onderzoeken welke hulp er nodig is en zijn in staat om die efficiënt te verlenen. Geld doneren aan deze organisaties is dan ook de beste manier om de Oekraïners te helpen. Giro 555 is geopend door de samenwerkende hulporganisaties. Daar komt je geld in ieder geval goed terecht.

Maar quilters willen graag iets maken, en daarmee iets betekenen. Quilten heeft al eeuwenlang ook een sociale kant – quilts die gemaakt werden om een politiek ideaal uit te beelden of een sociale misstand aan de kaak te stellen. Quilts die gemaakt worden om mensen in nood een warm en veilig gevoel te geven.

Ook nu willen we graag iets maken waarmee je kunt laten zien dat je meeleeft met de Oekraïners en aan ze denkt. Iets dat een glimlach op kan roepen, omdat er iemand is die speciaal voor jou iets heeft gemaakt. En dat is onbetaalbaar.

En wat is er nu een krachtiger symbool dan een hart? Ik heb een gequilt hart gemaakt in de kleuren van de Oekraïense vlag, blauw en geel. Met wat restjes stof en tussenvulling. Waar je op de achterkant een boodschap kunt schrijven. Heel eenvoudig: blauwe en gele stof aan elkaar, tussenvulling en achterkant erachter. Hartvorm naaien door die drie lagen. Daarna  buiten het stiksel uitknippen met een kartelschaar. Lintje eraan en klaar. Je kunt het misschien wel voor je zien.

Ik heb het patroon van het hart in detail uitgewerkt. Alle 10 de stappen toegelicht en van foto’s voorzien. En ik stel het patroon met liefde gratis ter beschikking aan iedereen die harten voor Oekraïne wil maken. Je kunt het patroon gratis downloaden op mijn website: www.minewood.nl. Binnenkort vertaal ik de tekst ook nog in het Engels, dan gaan we ook internationaal.

Hoe mooi zou het zijn als we social media overstelpen met foto’s van gemaakte Oekraïense harten? Maak je een hart? Zet een foto van het hart en, als je wilt, van jezelf op Facebook, Instagram of Twitter. Gebruik de hashtag #quiltedheartforukraine. En hoe mooi zou het zijn als we ze overal in het straatbeeld zouden gaan zien? Hang ze voor je raam, aan je tas, in een boom, aan je fiets, in je auto. Zet ze in je profielfoto, daar vind je de mijne ook. Maak harten om weg te geven aan Oekraïners die in Nederland wonen, en aan gevluchte Oekraïners die net arriveren. Misschien is er een opvangplek bij jou in de buurt. Verkoop harten en doneer de opbrengst aan Giro 555. Afijn, je kunt zelf waarschijnlijk ook nog wel legio andere acties bedenken.

Het patroon stel ik gratis ter beschikking. Je mag het zelf maken, met je quiltgroep, of anderen naar het patroon verwijzen. De enige beperking is dat je er geen commerciële activiteiten mee onderneemt. En ik zou het geweldig vinden als je een donatie aan Giro 555 doet.

Binnenkort vertel ik dan wel weer over de voortgang van mijn projecten met de Schotse rokken. En over de online trainingen die ik aan het voorbereiden ben. Je kunt je aanmelden voor mijn emailberichten als je op de hoogte wilt blijven.

En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.