De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen : die is er niet!

  • Description

De beste reden om met patchwork en quilten te beginnen: die is er niet

Ik sla op zaterdag 10 september het Volkskrant magazine open, en zie verrast dat er een groot artikel over quilten in staat. Dat komt niet vaak voor, dat een landelijke krant een artikel van meerdere pagina’s, met foto’s, wijdt aan patchwork en quilten! Ik lees het artikel gretig en zie dat er zelfs een quilter in staat die ik ken, Gert van Raalten. Superleuk.

Het artikel gaat over de redenen waarom mensen quilten, en wat het met je doet. De auteur van het artikel, Vanessa Oostijen, schrijver en quilter, vertelt over de betekenis die een quilt kan hebben. Over hoe ze na het overlijden van haar vader een quilt voor haar moeder maakt van zijn overhemden. Hoe ze al werkend aan die quilt haar moeizame relatie met hem verwerkt. Het ordenen, het samenbrengen van kleine stukjes om iets nieuws te maken, de tijd en aandacht die het kost, en hoe dat haar helpt. Ze schrijft over de betekenis van quilts in het verleden en hoe juist nu “in deze tijd van overvloed aan spullen enerzijds en een gebrek aan tijd anderzijds” een quilt nog meer aan betekenis wint. Helemaal mee eens!

Ze interviewt drie quilters over hun reden om te quilten. En die zijn heel verschillend: een fascinatie voor kleur, de mogelijkheid om in alle drukte met kleine kinderen, ook met korte momenten, aan iets groots te werken, en de snelheid van het leven te vertragen. Hoe je je onderdeel kunt voelen van een groter geheel: want overal ter wereld wordt er, al generaties lang, gequilt.

En Gert, die met zijn Adam & Steve quilt, geïnspireerd op traditionele toile de jouy stof met idyllische landelijke taferelen, zijn eigen toile de jouy maakt door stoere mannen (cowboys, brandweermannen, houthakkers) op een ondergrond te appliqueren, omringd door kippen en honden. En daarmee de traditionele Adam & Eve het nakijken geeft.

Of neem Alina Hoving, docent beeldende kunst, die als puber al patchwork jurkjes maakte voor haar barbies, en begon te quilten toen haar hond overleed en ze de lino’s die ze van haar hond had gemaakt op stof ging afdrukken. Daarmee wilde ze een quilt maken om zich in haar hond te kunnen hullen. Ze begon gewoon, zonder ervaring en zonder zich aan zogenaamde quiltregels te houden. Ze maakt al haar quilts met de hand. Quilten geeft haar een nostalgisch gevoel, omdat de lapjes waar ze mee werkt herinneringen oproepen.

Wat was voor jou de reden om met patchwork en quilten te beginnen? Of, als je nog niet begonnen bent, wat spreekt je erin aan? Wat je in bovenstaande verhalen hoort, is dat het proces van patchwork en quilten niet alleen fijn is, omdat je iets moois kunt maken, maar dat het nog meer kan betekenen. Bijvoorbeeld troost, of een statement maken. Overigens, er is niets mis mee om patchwork en quilten te doen, gewoon, omdat je iets moois kunt maken. En omdat het ontspannend is, en gezellig. Quilters vinden elkaar heel makkelijk in de wereld, je wordt onderdeel van een grote community. En anders dan bij b.v. breien en haken, kun je vrij eenvoudig je eigen draai aan een patroon geven. Er is dus niet een beste reden om met patchwork en quilten te beginnen, er zijn er heel veel!

Ik ben al ruim 30 jaar geleden begonnen met patchwork en quilten, omdat ik, naast mijn werk met mijn hoofd, graag iets creatiefs met mijn handen wilde doen. En ik van het materiaal van textiel en garens houd. Ik had al van alles gedaan: spinnen, weven, breien, haken, macramé, kleding naaien. En patchwork stond nog op mijn bucket list. Al heette het toen nog niet zo.

Ik leer nog iedere dag bij. De quiltwereld is zo divers, daar raak je nooit uitgekeken. Van traditionele quilts tot moderne, van heel precieze geometrische vormen maken tot improviserend werken, van je eigen invulling geven aan een bestaand patroon tot art quilts.

Of je nu op de begaande paden wilt blijven, of ernaast op avontuur wilt gaan, het beheersen van de technieken die aan de basis van patchwork en quilten liggen, zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat je kunt maken wat je wilt.

Dit blog en de podcast heeft een paar maanden stil gelegen, omdat ik veel tijd heb besteed aan de eerste lichting van mijn twee online trainingen, Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes.  Binnenkort zet ik de aanmelding voor deze trainingen weer tijdelijk open voor deelname. Daarin leer je nieuwe manieren om stukjes stof te snijden en te naaien zodat ze altijd precies aan elkaar passen. Zonder ingewikkeld rekenwerk en zonder stof te verspillen. Zonder te gokken hoe je de stukjes aan elkaar moet naaien en zonder steeds naadjes los te tornen. Met de perspex malletjes van Marti Michell. Ineens maak je ontspannen en vol zelfvertrouwen perfect patchwork.

Meld je aan voor mijn emailberichten op www.minewoodquilting.nl , dan hoor je als eerste alles over deze trainingen, en over de geweldige aanbieding.

En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.

Happy quilting!

Agnes Mijnhout