Heb ik het te snel opgegeven? Misschien, maar ik realiseerde me dat ik niet de rest van de week mezelf met die ski’s zou kunnen vermaken. Ik zou steeds iemand bij me moeten hebben die me zou helpen. En een continue personal trainer zou onbetaalbaar zijn.
In patchwork zijn er ook allerlei verschillende technieken. Je kunt het eindresultaat op allerlei manieren behalen. En welke techniek je gebruikt, ligt aan je persoonlijke voorkeur. En natuurlijk aan wat je geleerd hebt toen je met patchwork begon. Soms probeer je dan nooit meer iets anders. En dat is jammer, want misschien mis je dan een techniek waar je heel blij van wordt.
Zo is foundation paper piecing b.v. een populaire techniek. Weer zo’n Engelse term. Foundation = ondergrond, in dit geval van paper, dus papier en piecing – stukjes aan elkaar naaien. Het is een techniek waarbij je stukjes stof op een ondergrond van papier naait. Het patroon is een afbeelding op papier, met nummers die de naaivolgorde van de stukjes stof aangeven. Een techniek die goed werkt als je heel veel kleine stukjes van bijzondere vormen wilt naaien. Je legt de stof op het patroon, draait het om en naait aan de papierkant precies over de lijn. En precies dat verdeelt de quiltwereld tussen fans van foundation paper piecing die de precisie van het resultaat heel fijn vinden, en de haters die het heel onhandig vinden dat je altijd aan de achterkant werkt, en je patroon dus spiegelbeeldig wordt. Maar of je tot het ene kamp behoort, of het andere, weet je pas als je het een keer geprobeerd hebt.
Overigens is English paper piecing weer iets heel anders. Dat is de techniek waarbij je malletjes van papier bekleedt met stof (door het er omheen te rijgen, of te plakken), en die je vervolgens met een overhandse steek aan elkaar naait. Daarna verwijder je de kartonnetjes weer. Ook hier: een grote schare van volgers en aan de andere kant quilters die het maar een omslachtige methode vinden. Ik bevind me in het tweede kamp: al dat voorbereiden van de stukjes voordat je kunt gaan naaien is nogal tijdrovend. Bovendien vind ik ook het overhands naaien een belasting voor mijn hand met artrose. Maar ook hier: eerst proberen, daarna een oordeel vellen.
En er zijn allerlei zgn. snelle methodes waarbij je eerst stukken stof te groot snijdt, aan elkaar naait en dan weer bijsnijdt op de goede maat. Dat betekent twee keer snijden, en stof weggooien. Niet nodig. Mijn favoriete methode is de stukjes stof te snijden op de maat die je nodig hebt en dan direct aan elkaar te naaien, zonder tussenkomst van ondergronden of kartonnetjes.
Met perspex malletjes gaat het snijden snel en precies, en dat is exact wat je wilt. En de slimme hoekjes van de malletjes van Marti Michell zorgen ervoor dat ze ook nog eens precies aan elkaar passen. En zonder stof te verspillen.
Dat brengt me nog bij een andere tweedeling in quiltland. De traditionele quiltpolitie vindt dat patchwork en quilten pas echt is, als ieder steekje met de hand is gemaakt. Alsof het eindresultaat superieur is, als er geen enkele machine aan te pas is gekomen. Mijn advies: negeer de quiltpolitie, doe wat je het fijnste vindt om te doen. En probeer alles uit. Ik werk meestal met de naaimachine, omdat het een stuk sneller gaat. Maar misschien heb je geen behoefte aan snelheid, en wil je juist op je gemak, steekje voor steekje, mooie lapjes aan elkaar naaien. En handwerk is makkelijk mee te nemen, dat kun je overal doen. Dus ik combineer het zelfs wel eens in een project: gedeeltelijk met de naaimachine, gedeeltelijk met de hand. En soms wordt de keuze voor hand- of machinewerk je opgedrongen doordat je met je handen niet alles meer kunt doen. Veel quilters hebben last van artrose, en ik quilt al jaren om die reden niet meer met de hand. Maar dat hoeft je niet te weerhouden om toch je hobby te blijven beoefenen, we hebben tegenwoordig gelukkig veel hulpmiddelen.
De malletjes van Marti zijn een uitkomst voor iedere quilter, of je nu liever met de hand naait, of met de naaimachine. Of afwisselend. Precies gesneden, betekent makkelijker aan elkaar naaien, en een beter resultaat.
En hoe je met Marti’s malletjes altijd een perfect resultaat krijgt, leer ik je in online trainingen die ik binnenkort ga lanceren. Dan heb je mij als trainer altijd bij de hand: alle uitleg in video’s en in tekst is steeds voor je beschikbaar. En je wordt lid van een online groep waar je je voortgang kunt delen en vragen kunt stellen. Bovendien komt er een VIP versie: in aanvulling op alles wat de gewone online training biedt, heb je dan de gelegenheid om me vragen te stellen in regelmatige online bijeenkomsten voor een kleine groep.
Ben je benieuwd welke trainingen er komen? Meld je dan aan voor mijn emailberichten . Dan hoor je als eerste wanneer je aan de trainingen mee kunt gaan doen.