Ben jij ook een verzamelaar?

  • Beschrijving

Ik geef het toe, ik ben een verzamelaar. Misschien niet zo erg als Arne van het duo Arne en Carlos. Als je net als veel quilters ook andere handwerktechnieken beoefent, ken je ze misschien wel. Het zijn mode-ontwerpers en breiers, die in een oud treinstation ergens in het midden van Noorwegen wonen, op een berg, aan een meer. Sinds het begin van de corona-pandemie zaten ze, net als iedereen, ineens thuis. Terwijl hun leven daarvoor vooral bestond uit veel reizen. Ze gingen vloggen over hun leven in dat treinstation en over breien. Arne is een groot liefhebber van tweedehandswinkels en verzamelt van alles. Koffers, kandelaars, poppenhuizen, en oud handwerkmateriaal. Boeken, patronen, half afgemaakte handwerkprojecten, alles. Carlos denkt daar het zijne van, maar gelukkig hebben ze veel ruimte. En Arne gebruikt dat materiaal ook, als inspiratie en voor het ontwerpen en maken van nieuwe projecten.

Als ik hier in huis rondkijk, zie ik ook wel tekenen van verzamelwoede. En nu ik de afgelopen week mijn dochter en haar vriend heb geholpen met het voorbereiden van hun verhuizing (en dan weet je ook meteen waarom deze podcast een week heeft overgeslagen), kijk ik toch met andere ogen naar al die spullen.

Natuurlijk neemt de voorraad van mijn online winkel, www.minewood.nl, aardig wat ruimte in. Maar ik heb ook een privé stash aan lapjes, verzameld over een lange periode. Wat is er nu leuker dan op reis een quiltwinkel te ontdekken en een paar bijzondere lapjes als herinnering mee te nemen? Of een paar bolletjes wol? De laatste jaren ben ik ook steeds meer bezig om stof te hergebruiken: restanten uit de winkel en van projecten, T-shirts, spijkerbroeken, twee gedoneerde bluspakken van de brandweer, afgedankte banners, wollen rokken. Mooi materiaal om b.v. tassen of kussens van te maken. Maar je moet de voorraad wel ergens laten. Mijn quiltkamer wordt dus steeds voller. En het kan even duren, maar er komt altijd wel een moment dat ik er iets mee ga maken.

Maar mijn grootste liefde is toch wel goed en handig gereedschap om al dat materiaal te verwerken. Ik test nieuwe hulpmiddelen graag, om te zien of ze inderdaad handig zijn. Of ze het leven van de quilter vereenvoudigen. Door lastige klusjes eenvoudiger te maken, door sneller te kunnen werken, door meer precisie te bereiken, door zuiniger met materiaal om te gaan. En door projecten waar je tegenop zag, toch aan te pakken en tot een goed einde te brengen.

Sommige van die hulpmiddelen gebruik ik niet meer. Omdat ze toch niet zo handig waren, zoals die speciale square-in-a-square liniaal, waarmee je enorm veel stof bleek te verspillen en blokken opleverde die aan alle kanten schuin van draad waren. Niet handig! Of die liniaal met sleuven erin, waar je met je mes stroken in kon snijden van verschillende breedtes. Ik sneed regelmatig in het flexibele en dunne materiaal van de liniaal, in plaats van in de stof. Dat schoot niet op, en mijn mes werd wel heel snel bot.

In de loop van de jaren ontdek je vanzelf naar welke gereedschappen je steeds weer grijpt. Voor mij zijn dat zonder meer de malletjes en linialen van Marti Michell. Niet ingewikkelder dan nodig is, malletjes van de goede vorm, inclusief de naadtoeslag. Zo gemaakt dat de gesneden stukjes perfect in elkaar passen, door de handig bewerkte hoekjes. Altijd precies, en snel snijden, en het naaien gaat als een zonnetje.

Dus heb ik haar hele collectie in mijn winkel, om alle quilters te kunnen voorzien van het beste gereedschap. Goed gereedschap is tenslotte het halve werk. De andere helft, is om er goed mee om te kunnen gaan. Dat je een supersonische hamerboor hebt, wil nog niet zeggen dat je een net gaatje kunt boren. Dus je moet er even mee leren omgaan. Misschien heb je ook wel een of meer setjes malletjes van Marti in je kast liggen. Een keer gekocht omdat het zo handig leek. Maar hoe werk je er nu slim mee?

Binnenkort lanceer ik de eerste twee online trainingen over Marti’s malletjes: Perfect patchwork snijden met slimme malletjes en Perfect patchwork naaien met slimme malletjes. Daarin leer ik je alles over het werken met Marti’s malletjes. Ik deel al mijn tips en tricks met je. De aankondigingen van die trainingen krijg je als eerste als je je abonneert op mijn emailberichten.

Ik heb net naar de toespraak van president Zelensky voor de Tweede Kamer zitten kijken. Hij was blij met de steun, ook van gewone Nederlanders. We kunnen allemaal iets doen, ook al is het iets kleins. Dus als je toch op mijn website bent, download dan het gratis patroon Hart voor Oekraïne. Je vindt het op de homepage. Snel te maken, weinig materiaal voor nodig, en een lief hartje om b.v. weg te geven aan gevluchte Oekraïners. Er komen er nog steeds meer in Nederland.

En wil je nog meer weten over quilten en patchwork? Abonneer je dan op mijn podcast.