Een nerd en een quilter
Ooit ben ik met patchwork en quilten begonnen, om iets te maken met mijn handen en iets creatiefs te doen. Als tegenwicht tegen mijn werk. Ik ben nl. best wel een nerd.
In mijn studie werkte ik aan een wiskundige vorm van taalkunde. We deden onderzoek naar natuurlijke taal (gewoon de taal die mensen spreken), maar de manier waarop we dat opschreven leek erg op computertaal. Na mijn studie ging ik werken als onderzoeker aan een automatisch vertaalsysteem op een laboratorium van een grote multinational. We gingen een systeem bouwen dat kon vertalen tussen Nederlands, Engels en Spaans. Het project Rosetta, naar de steen van Rosetta. Computercode maken. Nou ja, de echte computercode werd geschreven door de IT-ers uit het team, de taalkundigen schreven het in een soort vereenvoudigde vorm op.
De cultuur in dat laboratorium was ook wel heel nerdy. Er werkten voornamelijk mannen. Rosetta had zowel mannelijke als vrouwelijke taalkundigen, maar met 4 vrouwen vielen we niet echt op. Meestal dachten de andere onderzoekers dat we secretaresses waren. De standaard outfit van de mannen was een ribbroek, overhemd en spencer. We spreken hier over midden jaren 80 van de vorige eeuw.
En tussen de middag een rondje rond de vijver rechtsom lopen in plaats van linksom was al stevig out of the box springen. Soms stond er een vat vloeibare stikstof op de gang en er werd aan allerlei techniek geknutseld. En wij zaten de hele dag oplossingen te verzinnen voor de verschillen tussen Nederlands, Engels en Spaans.
Voor een automatisch vertaalsysteem is het b.v. een probleem dat de woordvolgorde in het Nederlands en het Engels anders is, en dat de Spanjaarden het onderwerp weg kunnen laten. En in die tijd waren de computers waar we op werkten nog niet zo krachtig. Wat je tegenwoordig op je bureau hebt staan heeft meer rekenkracht dan wat er toen voor het hele laboratorium beschikbaar was. Afijn, inmiddels komt Google Tanslate een heel eind, maar perfect is het nog steeds niet.
Ik denk dat er in de quiltwereld wel een bovengemiddeld aantal perfectionisten rondloopt. Als dat gepriegel met kleine stukjes stof trekt ongetwijfeld handwerkers aan die houden van precieze puzzels en mozaïeken. Het risico is wel dat ze, omdat ze het zo goed willen doen, veel los zitten te tornen. Omdat het niet zo perfect is als ze zouden willen.
En dat kan anders. Zonder dat je je neiging tot precisie helemaal overboord hoeft te gooien. Hoewel het ook heel bevrijdend kan zijn om het perfectionisme een tijdje op vakantie te sturen. Maar zonder dat je je principes aan de kant zet, kun je mooie resultaten krijgen, door de beste techniek te gebruiken om patchwork te maken.
Ga je stukjes stof snijden met de malletjes van Marti Michell, en je zult versteld staan van jezelf. Zo eenvoudig en precies, en altijd een resultaat waar je mee voor de dag durft te komen.
Wil je leren hoe je zo slim mogelijk met Marti’s malletjes gaat werken? Volg dan een van mijn online trainingen, waarin ik je alle tips en tricks leer. De eerste twee zijn bijna klaar: Perfect Patchwork Snijden met slimme malletjes en Perfect Patchwork Naaien met slimme malletjes. Daar kun je je binnenkort weer voor aanmelden. Wil je als eerste horen wanneer de inschrijving geopend wordt, meld je dan aan voor mijn emailberichten. Ga daarvoor naar www.minewoodquilting.nl . En in de webshop vind je alle malletjes en linialen van Marti.
O ja, mijn werk in dat laboratorium heeft me overigens ook de leukste anekdote van mijn leven opgeleverd. Maar dat is iets voor een volgende keer.
Happy quilting,
Agnes Mijnhout
april 2022